0770 315 889

Care este gustul inconfundabil pe care îl are o țară? Ce îți vine în minte atunci când spui Italia?
Bineînțeles, pizza, paste sau Tiramisù…

Pentru mulță lume bucătăria italiană este sinonimă cu “Arta de a mânca bine”. Pentru noi este sinonimă cu “Acasă”. Pentru că, ne-am creat un mediu deosebit în care savurăm zilnic mici bucăți de acasă. Prin pizza pe care o servim, prin pastele pe care le preparăm cu drag și prin deserturile proaspete.

Săptămâna aceasta este La Settimana della Cucina Italiana nel Mondo – Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume. Scopul fundamental al Săptămânii bucătăriei italiene în lume este de a sublinia și promova calitatea bucătăriei italiene acordând astfel o atenție deosebită dietei mediteraneene (din care 16 noiembrie marchează a zecea aniversare a recunoașterii UNESCO) și stilului o viață echilibrată, sănătoasă și durabilă pe care o promovează Italia și italienii, și care poate fi la îndemâna tuturor.

Săptămâna bucătăriei italiene în lume este o întâlnire anuală organizată pentru a sărbători tradiția culinară italiană în străinătate și își propune să sublinieze nivelurile de excelență și de calitate ale produselor italienești autentice. Bucătăria este una dintre componentele esențiale ale identității și culturii italiene, precum și una dintre caracteristicile mărcii italiene.

Filozofia bucătăriei autentice italiane este in esenta calitate si savoare. Iat aici ne regăsim și noi din tot sufletul!

Noi, la Il Classico si la Il Classico Arad nu servim pizza “cu de toate” ci doar pizze originale cu combinatii de ingrediente mediteraneene echilibrate si potrivite ca gust. Pentru a oferi un produs autentic este evident ca avem ingrediente originale, pe care le importam direct de la producatorii italieni si de la distributorii nostri specializati. Davide, fondatorul si unul dintre pizzaiolii nostri, a avut norocul sa se nasca in tinutul cel mai bogat in ingrediente prestigioase si bunataturi rafinate al Italiei, regiunea Emilia Romagna, ceea ce inseamna ca cunoaste foarte bine producatorii cei mai buni.

Toate ingredientele noastre sunt autentice italiene de la faina pana la mezeluri si branzeturi, exceptand ingredientele proaspete de care avem zilnic nevoie, pe care, dupa cum spuneam anterior, preferam sa le achizitionam de la producatori locali.

Ca baza esentiala pentru pizza noi folosim ingrediente autentice, sub nici o forma cascaval sau branza din uleiuri vegetale. Refuzam sa facem compromisuri cu ingredintele utilizate pentru ca ar insemna sa ne pierdem identitatea si o buna parte din placerea de a lucra si de a crea un produs diferit.

O baza suculenta din rosii naturale, sfaramate si facute pasta, gata de a fi asezate pe blat pentru a se fierbe in cuptor.Un pat moale de mozzarella ce imbraca aluatul ala bine dospit, care devine un disc delicios imbracat in “mireasa”.

Parmigiano Reggiano stagionat 24 luni DOP, Pancetta Arrotolata, Mozzarella fiordilatte DOP, Mozzarella di Buffala DOP, Prosciutto Crudo di Parma, Aceto Balsamico IGP, Mortadella di Bologna IGP, Salame Toscano, Pecorino Romano DOP, Bresaola, Gorgonzola DOP, Burrata Fresca, ‘Nduja Calabrese, Coppa, si multe alte ingrediente cu gusturi adevarate care trebuiesc simtite in toata splendoarea lor!
Ingrediente combinate echilibrat si potrivit, care fac “casa buna” conform traditiei si autenticitatii pe care ti-o promitem.

Dar ce inseamna DOP, IGP si STG?
E posibil ca nu toti stim ce presupune si ce inseamna astfel ca ne dorim sa va descriem putin aceste elemente deosebit de importante pentru noi.

DOP (Denominazione Origine Protetta (Denumire De Origine Protejata) este un indicator ce garanteaza calitatea si trasabilitatea produsului pe care il cumperi, cu scopul de a mentine un standard de calitate, de a proteja reputatia produselor locale si pe aceea a producatorilor.

Denumirea De Origine Protejata (DOP) – poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.

Produsul trebuie sa fie:
– originar din aceasta regiune, loc specific sau tara
– calitatea sau caracteristicile sunt datorate mediului geografic cu factorii sai naturali si umani,
– materiile prime folosite trebuie sa provina numai din aria geografica definita
– producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc numai in aria geografica definita

Italia are DOP (Denominazione Origine Protetta) pentru 138 de produse printre care: Gorgonzola, Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano, Prosciutto di Parma, Caciocavallo Silano si altele.

IGP – ”Indicazione Geografica Protetta (Indicatie Geografica Protejata)”: poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari, utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar specific.

Produsul trebuie sa fie:
– originar din aceasta regiune, loc specific sau tara si sa posede o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici atribuite originii geografice respective.
– materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite;
– anumite operatii ale procesului de productie, cum ar fi: ambalarea, congelarea, depozitarea etc., pot avea loc in afara ariei geografice definite.

Italia are 83 de produse IGP dintre care Acciughe sotto sale, Aceto balsamico di Modena (Otel Balsamic de Modena), Arancia del Gargano (Portocale de Gargano), Asparago bianco di Cimadolmo (Sparanghel alb Cimadolmo) Bresaola della Valtellina (Breasola – Muschi VIta de Valtellina), Focaccia di Recco col formaggio (Focaccia de Recco cu branza), Limone Costa d’Amalfi (Lamaie de pe coasta Amalfi), Limone di Rocca Imperiale (Lamaie de Rocca Imperiale).

STG – “Specialità tradizionale garantita (Specialitate Traditionala Garantata)”: produsul rezulta in urma unui proces de productie, de prelucrare sau compozitii care corespunde unei practici traditionale si este produs din materii prime sau ingrediente utilizate in mod traditional, in functie si in conformitate cu tara, regiunea si zona producatoare.

Pizza Napoletana, Mozzarella si Amatriciana (salsa din ingredienti tradizionali italiani) sunt produsele principale STG ale Italiei!

Te invitam sa te convingi si tu! Rezerva o masa pentru pranzul in familie…sau cina cu prietenii, la un pahar de vin bun!